Naisen mieli

mieli

Luin eilen koko junamatkan Tukholmasta Varbergiin juuri ostamaani Oshon kirjaa. Miten voikaan jokin kirja kolahataa niin hyvin! Siinä on minulle valtavasti tärkeää ajateltavaa, jota vielä prosessoin. Mutta juuri tätä hetkeä ajatellen siitä nousi minulle muistutukseksi erityisesti yksi ajatus. Ei mitään uutta, mutta ah, niin vaikea muistaa.

”Mieli sekaantuu jatkuvasti todellisuuteen lisäten siihen kaikenlaista mikä ei oikeasti kuulu siihen. Mielesi ei salli sinun näkevän sitä mikä on; se antaa sinun nähdä vain sen minkä se haluaa sinun näkevän.”

Minun mieleni on antanut tänään parastaan, tehnyt temppujaan oikein kunnolla. Se haluaa nähdä, että Ruotsiin paluu ei ollutkaan hyvä juttu, että minun pitää palata Suomeen, että minä en voi täällä tehdä haluamiani asioita, että minulla ei ole täällä mahdollisuus itsenäiseen, miehestäni riippumattomaan elämään, että en voi saada ystäviä enkä koskaan asetu tänne; että sama vanha toistuu ja minä jään homehtumaan näideen seinien sisälle.

”Meidän täytyy nyt järjestää tämä mun tilanteeni, elämä ei voi enää jatkua samaan malliin, mä kuolen tähän”, sanoin tiukkaan sävyyn miehelleni tänään. ”No, me järjestetään sun tilanne”, hän sanoi. ”Mutta miten se järjestetään?”, tivasin. ”No me järjestetään sun tilanne”, hän sanoi. ”Mutta ei se noin vaan järjesty. Miten me järjestetään se?”, huusin. ”No se vaan järjestetään.” Hiljaisuus.

Naisen mieli. Sekaantuu todellisuuteen lisäten siihen kaikenlaista mikä ei siihen oikeasti kuulu. Antaa minun nähdä vain sen minkä haluaa minun näkevän.

Mitä hittoa, vastahan kaikki tuntui niin kirkkaalta ja selkeältä! Minä tiedän tasan tarkkaan että Osho ja niin monet muut mielen vallasta puhuvat ovat oikeassa, etteivät ajatukseni ole todellisuus. Mutta miten ihmeessä tämän naisen kompleksisen mielen saa vaikenemaan? Miksi ei vain voisi olla analysoimatta ja ajattelematta liikaa? Miten tätä mieltä voi hallita?

En keksinyt vastausta, ja koska koirani vaati lenkille lähtöä, oli lähdettävä ulos. Kulkiessani rantaan näin tämän maiseman. Hiljaisuus. Ainakin hetkeksi.

naisen mieli