Mä ja mun napa

Päiväni lähtevät liikkeelle samalla rutiinilla joka aamu; koiran kanssa ulos (loistava aamumeditaatio!), suihkuun, aamusmoothien tekoon ja sitten käymään läpi päivän uutisia ja blogeja. Seuraan itseäni kiinnostavia bloggareita, joiden postausten lukeminen kuuluu olennaisena osana aamunavaukseeni.

Tänään luin mielettömän hyvän tekstin Katri Manniselta, toiselta ihanalta rautanaiselta, joka minun on kunnia tuntea. Katri osaa sanoa ja kiteyttää, mitä ajattelee. Hänen uusin tekstinsä Nosta nenä navasta, osuu naulan kantaan! Häntä vituttaa. Kyllä! Vituttaa ja ottaa päähän se, että ihmiset haaskaavat elämänsä oman napansa kaivamiseen, onegelmien rakentamiseen ja pyörittelemiseen. Että ihmisillä ”ei ole aikaa pysähtyä kuuntelemaan sisäistä viisauttaan ja seuraamaan sydäntään, koska he ravaavat…. Tilaisuuksissa, joissa joko yhtä pihalla olevat tai rahanahneet valmentajat, kouluttajat ja terapeutit kannustavat heitä haskaamaan elämänsä itsensä miettimiseen, parantamiseen ja korjaamiseen — elämästä nauttimisen sijaan.”

Aamen! Aamen! Aamen! Minäkin tuijotan vain omaan napaani! Tähän napaan!

napa

Joten: step 2 tavoitteessani tulla onnellisimaksi ihmiseksi, jonka tunnen on lopettaa (mukaillen Katrin pointteja):
1. tunteitteni ja ajatusteni jatkuva analysointi
2. loputon itseni etsiminen
3. sen hokeminen, ettei minulla ole elämää
4. onnen etsiminen ja tavoitteleminen
5. turhien ongelmien luomisen turhista asioista
6. poikaystäväni tunteitten ja ajatusten jatkuva analysointi
plus iso joukko muita turhia oman napani tuijotusoperaatioita

/Maija, valtavan herätyksen tänä aamuna kokenut hammassärkyinen ex-omaannapaantuijottelija

 

2 thoughts on “Mä ja mun napa

 1. Hihii, kiva jos herätti…

  Pari pointtia:

  Niin kauan kun tavoittelet tilaa, jossa olet onnellisin tuntemasi ihminen, et voi saavuttaa kyseistä tilaa. 😉

  Miksi? Koska koet joka hetki vain oman ajattelusi, ja sillä hetkellä kun ajattelet:
  ”haluan olla jonain päivänä onnellisin tuntemani ihminen”, koet tavoittelun tunteen ja välimatkan tämän hetken ja tavoitteen välillä.

  Miten voit olla onnellisin tuntemasi ihminen? Siten, että mieleesi juolahtaa: ”Olen maailman onnellisin ihminen” tai ”olen niin onnellinen kuin ihminen vai voi olla”.

  Ja mitä se onnellisin ihminen tarkoittaa käytännössä? Mistä voit tietää oletko onnellisin ihminen? Koska sillä hetkellä kun sinua vituttaa — ja sinua tulee takuuvarmasti vituttamaan aika ajoin — et muista kaikkia niitä hetkiä, jolloin olet ollut onnellinen.

  Ts. kuvitellaan että maagisesti kaikki menee niin putkeen, että koet minuuteissa ja fyysisessä tunnekokemuksessa mitaten enemmän onnea kuin kukaan tuntemasi ihminen. — JA että voit jotenkin tietää faktisesti että olet onnellisempi kuin kukaan muu.

  Kun olet hyvällä mielellä (eli ihmisen neurologisessa perustilassa), ajattelet ja siksi myös koet, että ”aah, olen onnellisempi kuin kukaan muu”.

  Itse asiassa ajattelet niin, vaikka faktisesti et edes olisi onnellisempi kuin muut. Sinusta vain tuntuu siltä ja sillä hetkellä se on sinulle totta.

  Yksikään ihmiseläin ei voi olla pysyvästi yhdessäkään tunnetilassa — ei onnellisuudessa eikä edes vitutuksessa. Niinpä jossain vaiheessa mielentilasi laskee (todennäköisesti joka päivä, jos olet terve ihminen) ja jos se menee tarpeeksi alas (niin kuin jopa Dalai Lamalle käy), et todellakaan koe matalan fiiliksen keskellä olevasi maailman onnellisin ihminen.

  Itse asiassa et edes muista olleesi hetkeä aiemmin onnellinen, vaan huonossa fiiliksessä enemmän eläimelliset kuin inhimilliset aivosi ajattelevat että ”mä vain esitin onnellista” tai ”en mä oikeasti ollut onnellinen” — vaikka faktisesti olit kyllä onnellinen.

  Niinpä et koe olevasi onnellinen. Eli sillä hetkellä kaikki mitä olet tehnyt varmistaaksesi oman onnellisuutesi on ollut turhaa ajan haaskausta.

  Toisin sanoen onnellisuuden lisäämisen yrittäminen on hirvittävää ajanhaaskausta.

  Olennaisempi kysymys on mitä haluat luoda tällä minuutilla/tämän tunnin sisällä niillä tosiasiallisilla resursseilla jotka sinulla on (vireystaso, rahatilanne, aikataulu)?

 2. Olen huomannut, että omaan napaan tuijottelu on vähentynyt radikaalisti lapsen saamisen myötä. Toisen onnesta on vilpittömästi tullut omaa onnea tärkeämpää ja se on ihan mahtavaa. Siitä vasta tulee onnelliseksi. Voin suositella 🙂

Kommentoi, ole hyvä!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.