Kielipoliisi alkaa nöyrtymään

Minä olen ihan kamala kielipoliisi. Naputan aina pienistä kieliopillisista asioista ja virheistä kaikille. Nyt minua on alkanut mietityttäMÄÄN (!) suhteeni suomen kieleen. Kun tässä männä viikolla Kielitoimisto hyväksyi uusia ilmaisuja sallittuun yleiskieleen kuten ”alkaa tekemään” (ennen ”alkaa tehdä), ”tulee tehtyä” (ennen ”tulla tehdyksi”) tai substantiiveista verbeiksi muutetut ”eläköityä”, ”uutisoida” tai kaikista eniten inhoamani sana ”kontaktoida” tai aikaisemmin suomen kieleen kuulumaton futuuri ”tulee tekemään”, minun sisäinen kielihirviöni nousi valtavaan kapinaan. Eihän tälläista kielen kaaosta voi sallia! Mitä taphtuu kauniille suomelle kaikkien näiden anglismien sun muiden keskellä?

Mutta sitten tajusin: muutos kuuluu kieleen. Kieli voi ja sen tulee uusiutua. Tämä ei muuta sitä tosiasiaa, että suomi on uskomattoman kaunis kieli. Voitteko uskoa, että Ruotsissa minulle moni kehui rakastavansa sitä miltä suomi kuulostaa. Sen on kuulemma kuin laulua. Tai suomenruotsi; että se on ruotsalaisten mielestä muka kauniinpaa kun riikinruotsi! Nyt minä siis alan uskomaan, että on ihan jees että kieli muuttuu samalla kuin maailma muuttuu. Ja että suomi on maailman kaunein kieli!

meitsie

/Maija, joka postaa taas yhden selfien ja miettii, milloin sana ”meitsie” on oikeaa suomea (vai onko se jo?)

One thought on “Kielipoliisi alkaa nöyrtymään

  1. Onko oikein sanoa: suomustella kun poistaa kieletä virheellisiä sanoja? Suomiminen on kalan perkaamista ja kun miestä suomitaa niin silloin tulee roimasti ruoskaa. ”Suomi on maailman kaunein kieli” Jaa, että kaunis kieli, kauneus asuu meissä itsessämme, ei missään muualla. .

Kommentoi, ole hyvä!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.