Kun poikaystävä jättää…

Minulla kesti 32 vuotta tulla jätetyksi ensimmäistä kertaa elämässäni. Jättänyt olen, ja ollut omalla painollaan ilman draamaa kuihtuneessa suhteessa. Mutta jätetty minua ei aiemmin ole. Että oli kai se jo vähän niinkun aikakin. En tietenkään toivo kenellekään tällaista tilannetta, mutta samalla se on kyllä aika olennainen ja tärkeä kokemus ihmisen elämässä.

Onko sinut jätetty?

Koska siis tavallaan sä ja mä, jotka on dumpattu, tiedetään vähän paremmin. Me ollaan vähän niinkun partners in crime. Jos ei ole tullut koskaan jätetyksi, ei voi ikinä tajuta, että aina sitä ei itse voikaan päättää koko maailmasta, vaan joku toinen voi vaan ykskantaan todeta, että lällällää mä en haluakaan sua enää – että haluaakin jättää sinut eikä sinulla ei ole mitään sanavaltaa tapahtumien kulkuun.

jätetty1

Jätetyksi tulemiseen liittyy varmaan miljoona eri tunnetta, jotka hyppävät silmille ihan vaan yhtäkkiä, välillä vaihtuvat johonkin toiseen ja tulevat taas kohta takaisin. On syyllisyyttä, pelkoa, ikävää, silmitöntä vihaa, katkeruutta, vahingoniloa, kaihoa, kaipuuta, tyhjyyttä, iloa, vapautta… you name it! Jos minä saisin kuvailla jätetyksi tulemisen syvimmän olemuksen se menisi jotekin näin:

Alussa tulee syyllisyys. Sitä ajattelee, että on itse syypää jätetyksi tulemiseen. Että on ollut paha ihminen, joka ei kelvannut toiselle, vaan teki hänen elämästään kurjaa – että toisella oikeastaan olikin oikeus käyttäytyä niin tökerösti. Itsetunto rapsahtaa nätisti pohjalukemiin, ja sitä tietää varmasti, että kukaan ei enää tällaista kakkiasta halua. Siinä sitä pyörii oman aikansa, mutta jotenkin kummasti kun saa ihan vähän etäisyyttä eroon, huomaakin, että itse ei ehkä olekaan syyllinen. Syy on myös toisessa; hänen epävarmuudessaan, itsekkyydessään ja peloissaan.

ranta

Kaipuu ja ikävä iskevät alussa jatkuvalla syötöllä sekoittuen välillä itsesyytöksiin ja välillä pelkoon. Sitä katsoo läpi vanhoja yhteisiä kuvia ja pillittää itsensä uneen. Jos luona on vieras, häntä ei halua päästää lähtemään, sillä ei kestä yksin jäämistä. Yksin ollessa iskee kaiho; viiltävä kipu, koska paikka vieressä on tyhjä, vaikkei sitä itse halua. Ja se silmitön suru, sydämen tyhjyys ja kipu. Ja veri, joka valuu silmistä ulos; kun vaeltaa ympäri kaupunkia ja itkee valtoimenaan välittämättä siitä, että muut tuijottavat. Hiljaiset illat ovat pahimpia – kun yksinäisyys iskee väsyneen mielen luihin ja ytimiin. Tiedätkö, minulla surua on ollut valtavasti, paljon enemmän kuin olen sinulle kertonutkaan. Se on niin yksityinen asia, etten siitä halua puhua. Suru ehkä onkin sellainen asia, joka on vain kohdattava yksin ja käsiteltävä itse. Ei ole vaihtoehtoja. Kukaan ei voi ottaa kipua pois.

Katkeruus on tunteista luihuin. Se, kun ei voi lakata ajattelemasta miten toinen on pilannut koko elämän; että on antanut hänelle kaikkensa, mutta silti toinen tekee ratkaisevan ja itsekkään päätöksen puolestasi. Katkeruudesta nousee myös häpeä – kuinka on voinut ajautua tuollaiseen suhteeseen, onko hän käyttänyt hyväkseen?

Vihaa en osaa sanoin kuvailla. Se on silmitöntä raivoa, sitä kun haluaa kaivaa kaikki toisen heikot kohdat esiin ja iskeä niihin. Julistaa koko maailmalle, että ettekö te tajua! Viha iskee usein kun on liikkeessä, tunkee kehosta ulos. Tekisi vain yksinkertaisesti mieli kuristaa. Ja kovaa. Mutta viha on kuulemma se tärkein vaihe – sen läpi käytyään voi päästää irti. Koska sitten, kun on riittävästi vihannyt, sitä yhtäkkiä tajuaakin olevansa maailman onnellisin nainen tai mies päästyään eroon sellaisesta ihmisestä, joka ei arvosta tai kunnioita – eihän sellaisen kanssa olisi ollutkaan hyvä elää! Ja sitä paitsi kyllähän minä nyt paljon paremman näkoisen saan! Se on se  m-a-i-r-e-a  hymy, kun tajuaa, että saa taas katsella uusia tyyppejä ja voi löytää oikeasti ihmisen, jonka kanssa on hyvä olla. Tajuaa, että elämän kiertokulku on aika siisti juttu.

jätetty2

Sitten tulee haasteellinen vaihe: ensikohtaaminen sydämen murskautumisen jälkeen. Jännitys, ahdistus… ja… outo ajatus: huomaakin ajattelevansa ettei oikeastaan enää tunne tuota ihmistä, vaikka samalla se on niin tuttu. Aika hänen kanssaan tuntuu kuin unelta. Itse asiassa aika pahalta painajaiselta. Ja sitten hiljaa mielessään miettii että tuonko takia tosiaan olen itkenyt itseni uneen. Oliko se sen arvoista? Ovatko nämä kaikki tunteet olleet vaivan arvoisia?

Minulle on ollut valtavan tärkeä sallia itselleni kaikki nämä tunteet – jopa se vahingonilo, kun kuulee, että toiselle on käynyt jotain ikävää. Sillä tunteella olen itseäni vahvistanut, myönnän. Nauranut ja kikattanut. Perhana, siitäs sai! Mutta kuule, kun minä uskon, että se on inhimillisen ihmisen tapa selviytyä, nousta omille jaloilleen. Kun sallii tunteet ja antaa niiden jyllätä oman aikansa, tajuaakin yhtäkkiä, että elämä menee eteenpäin. Kunnes tunnevuoristorata nytähtää käytiin uudelleen. Mutta jo vähän entistä laimeampana ja lopulta tulee se päivä, kun vuoristorataan ei enää tarvitse istua.

Kuulostiko tutuilta? Oletko kokenut jotain samalla tai eri tavoin? Kerro mitä jätetyksi tuleminen on sinulle opettanut?

Minut poikaystävän jättämäksi tuleminen sai ymmärtämään, että toista ei voi pakottaa haluamaan yhdessäoloa. Se on vaan vähän niinkuin elämän laki. Mutta hei muistathan tämän: jos toinen ei halua, hän ei ole arvoisesi – sinä ansaitset paljon parempaa!

/isosiskosi Maija, ylpeänä näistä päivän lenkillä Stadikan kulmilla otetuista kuvista – kun tarpeeksi tuijottelee masennuksissaan maahan, löytää sieltä kaikenlaisia hienoja blogiin sopivia tekstejä… 😉

10 thoughts on “Kun poikaystävä jättää…

 1. Upeaa tekstiä, Maija! Loppujen lopuksi useimmat meistä ovat niin vahvoja ja parantuvia, ettei ikinä uskoisi. Jätetyksi tuleminen koskee varmasti, mutta luulen, että petetyksi tuleminen vielä enemmän. Jättäminen on rehellisempää. Kokemuksestani on aikaa jo yli 25 vuotta, mutta en taida koskaan sitä tunteiden vuoristorataa ja pohjatonta surua unohtaa, hyvä niin. Osaan iloita ja nauttia nykyisestä tasapainosta. Kun epäilys pettämisestä syntyy, kun se todentuu, kun antaa anteeksi kerran jos toisenkin, koska rakastaa itse niin paljon, kun lopulta tajuaa, ettei tule koskaan riittämään, silloin pitää jättää itse. Mitä silloin jättää? Ihan kaiken, menneisyyden ja tulevaisuuden ja tuntee vain tukehtuvansa. Yöunet menettää kuukausiksi. Kyvyn keskittyä mihinkään. Rakas harrastus, lukeminen, pitää aloittaa uudelleen runoista, siirtyä sitten novelleihin, koska mihinkään pitkäjännitteisempään ei ole voimia. Mutta aika armahtaa, tunteet haalistuvat, vaikkei ikinä uskonut niin käyvän. Ja sitten onkin valmis tekemään taas uusia vääriä johtopäätöksiä ja valintoja.

  • Kiitos, Liisa, kommentistasi. Oli alunperin tarkoituskin kirjoittaa, että itse koen tulleeni jätetyksi toisiksi mahdollisimman pahalla tavalla, ja pahinta olisi tulla petetyksi. Siitä en onneksi osaa kirjoittaa mitään, mutta voin vain kuvitella, miten syvälle arvet sellaisesta jäävät. Ihan riittävän rankkaa on todeta olevansa toiselle kelpaamaton myös tällä tavoin…

 2. Juuri näitä tunteita käyn nyt läpi… pettymys kun oltiin luvattu, että selvitetään aina kaikki asiat ja sitten toinen sanoo, ettei enää tunnu miltään ja ottaa hatkat. Itkettää, ei pysty syömään, ei jaksa keskittyä mihinkään. Mutta pitää vaan uskoa siihen, että elämä kantaa ja että jonain päivänä vielä itsekin hymyilee.

  • Tiedätkö mitä, Niisku? Sä hymyilet vielä paljon leveämpää hymyä kuin olet aiemmin hymyillyt. Juuri tuosta vaiheesta, jossa sinä olet, selvinneenä, voin luvata sen sulle. Minäkin olen hymyillyt jo monta päivää putkeen! Tärkeintä on usko ja se että annat kaiken tulla nyt ulos ja kunnolla: mitään ei saa jättää sisälle. Me selvitään!

 3. Päivitysilmoitus: Projekti ”Maijalle töitä” | MaiLife

 4. Päivitysilmoitus: Miksi raahaan exääni mukanani – miten päästä vapaaksi? | MaiLife

 5. Päivitysilmoitus: Kun erossa ei koskaan annettu anteeksi… | MaiLife

 6. Päivitysilmoitus: Raha, nainen ja parisuhde – näin minulle kävi kun elin miehen rahoilla | MaiLife

 7. Päivitysilmoitus: Arkistojen aarre: Raha, nainen ja parisuhde – näin minulle kävi kun elin miehen rahoilla | MaiLife

 8. Päivitysilmoitus: Jottei enää pelottaisi, että jo luottaisi – miten menneet haamut hyvästellään? | MaiLife

Kommentoi, ole hyvä!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.