Miehen näkökulma treenattuihin kroppiin ja pumpattuihin tisseihin

Tänään mielessä pyörii jotenkin koko ajan nämä ulkonäkö- ja kroppakysymykset. Varmaan siitä syystä, että tuo photoshoppaukseni on herättänyt niin paljon ajatuksia niin itsessäni kuin teissä, ihanat lukijani. Ja siksi, että itse tulin juuri äsken salilta treenaamasta. Olo on ristiriitainen, sillä treenistä tulee todella hyvä olo ja teen sitä todella mielelläni. Haluan olla hyvässä kunnossa ja näyttää hyvinvoivalta – ja postailen ihan kaikkien muiden tavoin kuvia itsestäni salilla. Mutta samalla sitten mielessä pyörii tämä ulkonäkökeskeisyys ja se, missä mene raja terveen ja sairaan kuntoilun välillä. Ja kuinka paljon saa itsestään esitellä treenikuvia ennen kuin siitä tulee sairasta…

jumppapallo

Aamulla eräs miestuttavani sattui myös esittämään Facebook-sivullansa ajatuksen näistä ylilaihoiksi ja lihaksikkaiksi treenatuista fitnessmimmeistä, joihin minäkin tänään viittasin aamulla blogissani. Kerroin hänelle miettineeni naiseuden paineita, joita meille mediassa luodaan sekä sitä piinaavaa tarvetta tulla hyväksytyksi muiden silmissä – erityisesti miesten. Kysyin häneltä: haluatteko te miehet meidät naiset todella tuollaisina 40-kiloisina jannihusseina ja tissit räjähtämiskuntoon pumpattuina viidakontähtösinä?

Hän vastasi:

”Tietysti meitä miehiäkin on moneen lähtöön. Kyllä varmasti osa diggaa tommosesta nälkiintyneen näkösestä kiiltokuvatyypistä. Mutta mun mielestä semmonen oletus, että tää koskis kaikkia miehiä, on väärä. Onhan se hyvä, että plastiikkakirurgia on olemassa, jotta voidaan korjata ihan aitoja virheitä, mutta ongelma kai tulee siinä, että mitä pidetään virheenä ja siis lääketieteellisin perustein korjattavana ja mikä taas on puhtaasti esteettistä ”parantelua”. Mun mielestä on todella hyvä asia, jos naisia saadaan innostettua salille ja treenaamaan, mutta muuten koko tää superälytön fitness-buumi menee täysin ohi maalista. Ei ole terveellistä eikä kaunista, että ihmisen elämä on pelkkää rehkimistä ja ruuan vahtimista. Mun mielestä noi fitness-starbat ei ikinä näytä kauniilta kisakunnossa, vaan ns. suht normaalissa rasvassa. Treenattu vartalo ei vaadi mitään poskettomia alle kympin rasvoja, kyllä se erottuu muutenkin. Mä pidän treenatusta vartalosta, mutta ei siitäkään kaikki välttämättä pidä. Summa summarum, on hyvä pitää itsestään huolta, mutta jos naiset ottaa paineita näiden ”fitness-tähtien” ulkonäöstä, niin ihan turhaan. Ei noi suinkaan oo mitään kaikkien miesten patenttipäiväunia. Ja ihan tärkeimpänä: Ei se oo naisten asia muokata itseään miesten oletettujen preferenssien mukaan. Päättäkää itse mitä haluatte olla. Jos joku äijä ei diggaa susta sen takia, että et käytä koko elämääs kropan rakentamiseen, niin se on sen ongelma.”

Siis, rakkaat siskot, lukekaa tuo viimeinen lause erityisellä tarkkuudella: ”Päättäkää itse mitä haluatte olla. Jos joku äijä ei diggaa susta sen takia, että et käytä koko elämääs kropan rakentamiseen, niin se on sen ongelma.”

/Maija, päättää itse mitä on ja miten elää

6 thoughts on “Miehen näkökulma treenattuihin kroppiin ja pumpattuihin tisseihin

 1. Hei,

  mielenkiintoinen posti ja kirjoituksiasi muutenkin lukee mielellään. Olen itse mies ja hyvin paljon samoilla linjoilla mitä tuo mies-kirjoittaja, ja on hyvä muistaa että ulkonäköihanne on kyllä selkeästi enemmän median kuin todellisten mieltymien luoma. Kunpa naiset tietäisivätkin vaan kuinka erilaisista naisista me miehet pidämme. Iso/pieni, pitkä/lyhyt, meikattu/luonnollinen, ja joillekin ulkonäöllä on hyvin vähän merkitystä. Loppujen lopuksi useimmille meistä.

  Mutta sen halusin sanoa, että en pidä myöskään tällaisesta käänteisestä ulkonäkökritiikistä, jossa vaikkapa ”viidakon tähtösiä” tai ”40 kiloisia tissit räjähtämiskunnossa olevia janni husseja” ja ”tuksuja” saa pilkata mielin määrin, se on aivan yhtä paljon ulkonäkökeskeisyyttä tehostavaa ja inhottavaa. Näiden julkkisten ulkonäköään kommentoidaan jatkuvasti ja vieläpä yleistetään tätä heidän älykkyyteen ja persoonaansa, joka on täysin vapaata riistaa muuten fiksulle naiselle (tai miehelle). Ja samaa kuulee puhuttavan jo ihan vaan naispuolisista kavereistakin, jotka ovat tehneet jotain itselleen. Haukkumasana ”bimbo” on yleinen, ja sitä maustetaan usein vaikka sun millä.

  Ymmärrän tietysti mistä se voi kummuta, median kohdistamat odotukset ovat naisille kovia ja toiseen se osuu enemmän kuin toiseen. Se on todella valitettavaa. Emmekä me miehet aina tilannetta helpota. Mutta en usko olevani kaukana väittäessäni että ulkonäköään paljon korjaavilla naisilla itsetunto ei aina ole paras mahdollinen ja voin kuvitella että tällainen ei ainakaan sitä paranna (ei sillä että sitä pitäisi kehua). Eikä opeta erityisesti jälkikasvullemme oikeita asioita. Yritän itse olla täysin kommentoimatta tyttölapseni ulkonäköä (vaatteet on eri juttu, se on mielestäni turvallista), ja opettaa että kukin voi olla juuri sellainen kun haluaa, ja kaikki me tykätään eri asioista.

  • Kiitos, Christian, todella hyvistä kommenteistasi! Minusta kaikki saavat olla juuri sellaisia kuin haluavat – tärkeintä on se, että on sinut itsensä kanssa ja itsetunto on terve, eikä perustu ulkokuoreen tai muuhun ulkoiseen. Ja mitä noihin median luomiin odotuksiin yms tulee, luulenpa, että mediakin on vain osasyyllinen; ”syyllisempiä” ollaan ehkä me naiset itse ja meidän oletuksemme siitä, millaisia meidän odotetaan olevan. Kauheasti tässä elämässä voi oletuksia ja paineita rakentaa eri asioista. Tai sitten vois vaan ottaa tän shown vähän kevyemmin ja rennommin. 🙂 Niin miehet kuin naiset! Mun Twitterissä on hyvää keskustelua tästä aiheesta. Käykää ihmeessä lukemassa ja seuratkaa minua @MaijaIlmoniemi

 2. Kiitos vastauksestasi, Maija! Ei minulla twitteriä ole, ehkäpä sitä voisin kokeilla joskus. Merkkimäärä ei vaan oikein riitä minulle tuomaan ajatuksia esille. Pistetään kuitenkin korvan taakse. 🙂

  No on se varmasti juuri niin, että naisetkin keskenään syyllistyvät hyvin paljon tämän paineen ylläpitämiseen. Itse menisin jopa niin pitkälle, että poistaisin useimmat positiiviset kommentit ulkonäöstä erityisesti naisilta keskenään, saatika sitten tosiaan lapsilta. Siinä on jo käynyt niin, että kun naiset keskenään sanovat hyvin paljon toisilleen kommentteja ulkonäöstä, niin mieleen voi tulla että on ruma, jos niitä ei enää kuule. Eli kierre on valmis. Ihan perus sukupuolten kahtiajako, joka alkaa jo lapsena: tytöt ovat ”kauniita ja prinsessoja” ja pojat ”osaavia ja taitavia”.

  Ulkonäön merkitys on varmasti kuitenkin miehille ja naisille jolteensakin sama, ainakin ensitapaamisella. Jos minä nyt tekisin itsestäni hardcore bodybuilderin, niin varmasti saisin enemmän huomiota. Mutta myös menettäisin sitä joiltakin, ehkäpä jopa juuri niiltä, joilta sitä haluaisin. Vaihtaessani ajatuksia miesporukassa siitä, että kuinka useasti on huomannut naisen katsoneen silmiin keskustassa kävellessään, niin toiset sanoivat että hyvinkin paljon ja toiset eivät ole koskaan sitä kokeneet, edes hetkellisesti, ylipäätään keltään. Eli myös naisilla on sellaisia miehen ulkonäköön liittyviä asioita, jotka lähes kaikki naiset allekirjoittavat. Mutta niin se maailma vaan menee. Ehkä juuri se asia, että miehet eivät niin paljon keskenään kiinnitä huomiota ulkonäköön toisissamme, suojelee meitä jotenkin?

  Ja enemmän kuin tuosta median roolista, joka voi olla niin tai näin, halusin kiinnittää huomiota siihen, mihin itsekin mielestäni sorruit (vaikka useimmiten ansiokkaasti kirjoitat), eli toisten naisten ulkonäön ”sallittuun” pilkkaamiseen. Sen ei pitäisi olla sallittua, oli sitten kohde naapurin tyttö tai julkisuuden henkilö. 🙂

  Mukavaa kevättä ja lisää kirjoituksia vaan!

  • Wau, miten tarkkoja huomioita ja näkemyksiä sinulla! Ja tuo oli todella hyvä pointti tuo pilkkaaminen. Itse en tarkoituksella pilkannut, mutta siltähän se voi todella kuulostaa. Ja todellakin olet oikeassa, tosi usein tällä tavoin tulee sorruttua toisen ivaamiseen tarkoittipa sitä tai ei. Sosiaalinen media mahdollistaa kyllä ihan yleisellä tasolla aivan uudenlaisen pilkkaamisen kulttuurin, ja siinä saa olla varuillaan, ettei tahattomasti sano pahasti toisesta ihmisestä. Pahoittelut, jos sanoistani tuli sellainen kuva! Katsoin juuri uusintana Viidakon tähtöset -ohjelman ja pakko sanoa, että siinä oli jotain tosi suloista! Muutama hahmo, jotka olivat hassuudessaan tosi valloittavia.

 3. Päivitysilmoitus: Mitä sanoisit, jos minusta tulisi naispuolinen Arman Alizad? | MaiLife

 4. Päivitysilmoitus: Tyhmä, tyhmempi, MINÄ! | MaiLife

Kommentoi, ole hyvä!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.