Olenko narsisti kun julkaisen selfieitä?

”Mikä tarve sulla on noita omia kuvias aina blogiis tunkee?”, on minulta kysytty useammin kuin kerran. Ja varmasti vielä useammin ja useapi teistä on tätä ihmetellyt itsekseen.

Vastaus: a) koska tämä on minun blogini ja b) koska se on hauskaa.

Ymmärrän kyllä, että monia selfiet, siis netin omakuvat, ärsyttävät. Useat tulkitsevat niiden olevan osoitus narsismista, sairaasta halusta esitellä itseään julkisesti ja jahdata täydellistä kuvaa itsestään. Onhan Facebookissakin tiuhaan kiertänyt juttu, jossa kerrotaan tutkijoiden yhdistävän selfiet narsismiin, addiktioihin ja mielen sairauksiin. Minun osaltani moni varmasti ajattelee myös, että ”toi on nyt tollanen reppana itseään etsivä, juuri eronnut raukka, antaa sen nyt esitellä omia kuviaan ja voimaantua niistä; kyllä se ohi menee kun se keksii jotain parempaa tekemistä”. Tämänkin kun olen joskus kuullut sanottavan.

Tätä minä nyt olen pohtinut: olenko minä narsisti kun otan selfieitä ja laitan ne nettiin blogini kuvitukseksi? Missä menee terveen ja sairaan omakuvien levittämisen ja omasta kuvastaan pitämisen raja? Ja millaisia kuvia itsestään saa ottaa? Minua on haukuttu siitä, että kuvani ovat liian rumia, ja ”miten sä kehtaat”, kun jäljittelen todellisuutta ja todellista kuvaa kiiltokuvamaailman sijaan. Niin kuin tämä:

selfie3

Tai sitten osoitetaan sormella, että mitä sinäkin oikein yrität, kun koitan tavoittaa täydellisen standardin mukaisen pusuhuuli- ja sixpack-kuvan itsestäni. Kuten tämä:

selfie9

Ja sitten suuri osa teistä kuvan nähtyään miettii, että eihän toi edes ole täydellinen ja ”miten se kehtaa”…

Kun minä olen vähän sitä mieltä, että tämäkin juttu on mennyt nyt vähän liian vakavaksi. Miksi en saisi ottaa kuvaa itsestäni onnistuneen treenin jälkeen sekä olla tyytyväinen itseeni ja suoritukseni? Tai kuvata itseni, jos hiukseni ovat mielestäni nätisti ja kivat vaatteet päällä. Tekeekö se minusta narsistin? Voi olla, että tekee jokun mielestä. Tai ehkä joku taas saattaa jakaa minun ajatukseni – mitä sitten: tykätään rohkeasti omasta kuvastamme ja levitetään sitä vaikka maailman ääriin jos se on mielestämme hauskaa!

Kyllähän minuakin ärsyttää nuo ankkahuulet vai pusuhuulet vai mitä ne nyt on sekä sixpackejään kuvaavat fitnessmallit, mutta en kai minä vain kateuden tunnoissani voi tuomita heitä narsisteiksi. Olen ehdottomasti samaa mieltä siitä, että selfiet voivat linkkautua sairaaseen ulkonäkökeskeisyyteen ja motiivit voivat olla joillakin ”vääriä”. Mutta suurimmalle osalle meistä tämä on vain hauskaa hupia. Aito ja sairas narsismi kun on aivan oma juttunsa ja sormia heristävien tutkijatanttojen ja -patujen on tärkeää huomioda sosiaalisen median ensisijainen käyttötarkoitus (minun pienten empiiristen turkimusteni päätelmäni); viihtyä ja viihdyttää sekä luoda sosiaalisia verkkoja ja yhteenkuuluvuuden tunnetta. Minusta selfiet alkavat olla tärkeä osa nuoriso-, populaari- ja mediakulttuuria, ja on hyvä että niitä tutkitaan eri näkökulmista, mutta syyllistävää sormea ei saisi ihan kaikkien silmillä heristää!

Olen myös samaa mieltä siitä, että omakuvien ottamiseen voi todella jäädä koukkuun. Ja että ne asettavat kohtuuttomia paineita monelle; olenhan minäkin kateudesta vihreä, kun näen upeakroppaisen ihmisen kuvassa ja vertaan häntä itseeni.

kropat

Mutta, kuten näet näissä kuvissani ja kuten olen jo aiemmin todistanut photoshoppaustestissäni, kuvaan voi vaikuttaa monin tavoin… Siksi, toistaen itseäni, mielestäni tutkia pitäisi enemmän sitä, miten kasvatamme nuoret ymmärtämään nämä asiat muuttuvassa mediaympäristössä ja käyttämään sosiaalisen median kanavia kohtuullisella tavalla. Kaikki voi mennä överiksi, se on totta!

Voin puhua vain omasta puolestani, syitä selfien julkaisemiselle on niin monta kuin meitä selfie-ihmisiä. Minun motiivini on selfieilläni kuvittaa tarinani – välillä onnistuen paremmin, välillä huonommin. Mutta haluan kuvillani kertoa tarinaa. Koitan välttää tyhjien pusuhuuli- ja wannabe-sixpackkuvieni julkaisemista (minkä lunpauksen nyt kyllä tässä postauksessa rikon, for the fun of it!) ja haluaisin oikeastaan keksiä tällaiselle selfie-genrelle uuden nimen, jotta sitä ei sekotettaisi narsismiin. Usko tai älä, MaiLife-blogillani on aika tarkka strategia, ja jos olet mukanani kulkenut jo pidemmän ajan, ehkä alat sen jo vähitellen huomata. Ja sefiet, kyllä, ne ovat keskeinen osa tätä strategiaa. Jos tämä tekee minusta narsistin, niin sitten kai olen ylpeä siitä!

Olisi kiva kuulla teiltä, ihanat blogiystäväni, millä motiivein te julkaisette selfieitä itsestänne. Puhdasta narsismianneko vai jotain muuta?

/Maija, luvaten, että nämä urheilutoppiselfiet nähdään MaiLifessa ensimmäistä ja viimeistä kertaa… PAITSI jos saavutan Fitnesszilla-treenilläni tuon vertaluvkuvan kaltaisen sixpackin!

Ps. Puhuttiin muuten HelsinkiRealin uusimmassa jaksossa fitnesstähti Tiia Willmanin kanssa myös selfieiden vaikutuksesta fitnesstrendiin. Katsopa tuo jakso tästä!

7 thoughts on “Olenko narsisti kun julkaisen selfieitä?

 1. En tiedä onko keinotekoista asettaa ”rajoja” selfieille, mutta minusta 1 selfie viikossa on tarpeeksi. Eläimistä, muista ihmisistä ja maisemista voi ottaa kuvia niin usein kuin haluaa jos valokuvauksesta pitää. Jo toki itsestäänkin. Mutta jos vaikka kerran päivässä kuvailee itseään, on minun se minun mielestäni liikaa. Ei niinkään siksi, etteikö niin voisi tai saisi tehdä, mutta kyllä se minussa herättää kysymyksen ”miksi?” – koska se tuntuu hyvältä? Noh, niin tuntuu nousuhumalakin, mutta kerran päivässä sitä osastoa on liikaa.

  Tuon sanottuani lisään, että kukin tavallaan, ihan oikeasti. Minä vain käyttäisin selfieden ottamiseen käyttämäni ajan johonkin mielestäni mielenkiintoisempaan. 🙂

 2. Selfiet ymmärrän kuuluvan teinien elämään, silloin kaivataan hyväksyntää ja kommentteja muilta. Etsitään omaa identiteettiä. Siihen ikäkauteen sopii selfiet. Mutta edelleen ihmettelen kolmekymppisen tarvetta kuvailla itseään, eikä selitys, että se on kivaa selitä sitä loppujen lopuksi yhtään. Blogi olisi paljon mielenkiintoisempi, jos kuvaisit ympäristöä oman naaman sijaan. Miksi minä haluaisin nähdä Maijan naaman pettyneenä, surullisena, hämmentyneenä…jne…

  • Jaa. No minä mieluummin katson ihmisiä kuin maisemakuvia, mutta hupinsa kullakin. Koettakaapa nyt hyvät ihmiset löysätä sitä pipoa. Kyllä itsestään saa ottaa kuvia siinä missä muistakin ihmisistä tai vaikka oravista. Jos maisemakuvia tykkää katella, niin eiköhän siihenkin tarkoitukseen löydy blogeja…

 3. Olen ajatellut, että ainakin aikuisten selfieissä on enemmänkin kyse jonkin tunnetilan tai tilanteen välittämisestä kuin itsensä esittelystä. Aika omituista olisi, jos julkaisisit itsestäsi kertovassa blogissa kuvia maisemista tai eläimistä. Varmaan ottaisin itsekin selfieitä, jos osaisin.

  • Kiitos teille kommenteistanne ja ajatuksistanne! Niinhän se varmasti on, että yhdet tykkää toisesta ja toiset toisesta. Ja kolmannet jostain ihan muusta. Ja sitten minä valitsen minulle sopivimman linjan koko blogiin ja yksittäisiin postauksiin. Minulle tämä blogi on samalla valtava testi ja koe siihen, mitä bloggaaminen oikeastaan on, ja tällainen keskustelu todella tärkeää. Varmaan omalla tavallani rikon jotain tiettyjä rajoja bloggaamiseen liittyen, ja se tästä tekee niin mielenkiintoista. Kaikki ajatukset ja kritiikkikin on tervetullutta. Kunhan muistetaan se ainoa toive, joka minulla on; että ketään ihmistä ei tuomita, se ei johda mihinkään! Tämä siis yleisesti, ei niinkään koskien näitä kommentteja, sillä näissä jokaisessa on todella hyvää ajateltavaa! ❤

 4. Sosiaalista mediaa voi käyttää moneen käyttötarkoitukseen. Alunperin Internetin käyttötarkoitus oli tiedon levittäminen ja tiedon saatavilla olo. Mutta tähän kulttuuriin kuuluu internetin käyttö oman elämänsä esittelyyn sen sijaan, että jaettaisiin tietoa esimerkiksi maailmalla tapahtuvista, oikeasti tärkeistä asioista. Toki on hienoa, jos tällaisten blogien kautta pystyy levittämään positiivisuutta ympärilleen.

 5. Narsistiko? No minun mielestäni et ole missään nimessä kaunis, ruma ennemminkin.
  En ymmärrä miksi julkaiset ylipäänsä mitään kuvia itsestäsi.
  turhaan kalastelet kehuja, Valetta se on kuitenkin.
  Sinulla on kieroutunut minäkuva.Et näe totuutta vaikka yksi kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa.
  Olet turha julkkis, et ole tehnyt yhtään mitään hyödyllistä. Ja roskalehtijulkkikseksi olet tylsä. No tätä kommenttia tuskin julkaiset, ymmärrän kyllä, sillä sinä olet niin itsekeskeinen, että julkaiset vain kehut.

Kommentoi, ole hyvä!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.