Raha pyörittää elämääni

Tuo eilinen keskustelu isäni kanssa pyörii edelleen mielessäni. Tai oikeastaan, ei se ole vain se eilinen, vaan koko tämän kevään olen miettinyt todella paljon tuota asiaa, joka nyt eilen purkautui sanoiksi. Miksi vanhempieni mielipiteillä ja odotuksilla on niin paljon valtaa minuun? Kuinka pääsisin irti siitä ajatuksesta, että minun pitäisi tehdä valintani sen mukaan minkä vanhempani näkevät minulle oikeaksi?

Kaikkihan kulminoituu kysymykseen rahasta. Suoraviivaisesti, niinhän he ajattelevat. Niinhän minäkin ajattelen. Että raha on se, joka tuottaa ihmisen elämään turvan ja vakauden. Onnen? Ja minä koen, että vanhempani painostavat minua tuohon vakauteen, jonka he näkevät tulevan jostain sellaisesta jonka minä puolestani koen tappavaksi. Hiton raha! Voinko elää haluamallani tavalla ja tulla toimeen pistäen vähän myös sukanvarteen? Miksi raha pyörittää elämääni tällä tavoin?

Meillä kävi eilen HelsinkiRealissa vieraana varallisuusvalmentaja Terhi Majasalmi. Puhuimme hänen kanssaan rahasta, varallisuudesta ja vaurastumisesta. Keskustelumme pisti miettimään. Minä olen aina jollain tavalla pelännyt rahaa, sillä se liittyy juuri tähän minua pitkään vaivanneeseen kysymykseen elämän vakaudesta ja varmuudesta. En ole rikas, en ole koskaan ollut, enkä haluakaan liikaa rahaa. Mutta kyllä minä haluaisin varmuuden. Niin, miten Kysyin Terhiltä miten muuttaisin suhtautumistani rahaan. Hän sanoi, että kaksi asiaa on tärkeitä; ajattelu, että raha on vain numeroita ja se, että rahasta pitäisi (erityisesti naisten) puhua enemmän keskenään. Ihan niin kuin huomisen kauppalistasta tai käsilaukuista.

Niin, nyt minä aloitan rahakeskustelun teidän kanssanne. Miten sinä suhtaudut rahaan? Säästätkö? Sijoitatko? Miten kulutat? Miten raha pyörittää elämääsi? Jos sinulla on rahaa, koetko olevasi vapaa, vakaa ja vaikutusvaltanen?

terhihr

/Ämmä, joka todisti eilen Terhin ja Juhan kanssa, että kyllä rahastakin puhuminen voi olla hauskaa

3 thoughts on “Raha pyörittää elämääni

 1. Mielenkiintoinen aihe! Osittain olen samaa mieltä, että ihmisten (naisten?) pitäisi jutella enemmän raha-asioista, mutta toisaalta, oma elämäni pyörii – työni vuoksi – aivan liikaa rahan ympärillä. Olen siis pankissa töissä ja juuri säästämisen ja sijoittamisen parissa.

  Kiitos työni, olen oppinut, että on tärkeää olla jonkin verran omia säästöjä ja haluan myös varautua jollakin tavalla eläkepäiviä varten, sillä pienehkö palkkaisesta työstä ei kovin kummoista eläkettä kerrytetä. (Tässä en nyt yritä myydä mitään eläkevakuutuksia! Sanoin, että jollakin tavalla haluan varautua eläkepäiviä varten – olkoon se sitten vaikka myöhemmin tuleva perintö.) Olen tavannut pankkiurani aikana paljon todella pienituloisia eläkeläisiä ja sellaista elämää en halua, jos eläkkeelle jossain vaiheessa pääsen 😉

  Toisaalta, nykyään tapaan sitten enemmän niitä vauraita ja yleensä jo hieman vanhempia ihmisiä. Monilla ei ole enää suuria menoja tai hankintoja mielessä, useat haluavat todellakin varautua vaan pahan päivän varalle. Sekin on minusta todella masentava ajatus, että minulla olisi hirveästi rahaa ja ainoa, mihin osaisin niitä käyttää, on oma terveyden(sairauden)hoito. Sitäkään en halua. Haluan voida nauttia nyt rahoistani, matkustaa, ostaa kivoja vaatteita, syödä hyvää ruokaa, harrastaa, juhlia. Kohtuudella kuitenkin kaikkea.

  Säästän itse joka palkasta jonkun summan, tai itseasiassa useamman pienen summan, sillä olen korvamerkinnyt osan rahoista asuntooni, osan matkustamiseen ja osan pidempiaikaiseen säästämiseen, jolle ei ole varsinaista käyttötarkoitusta. Osittain tämä voi mahdollistaa irrottautumisen tästä oravanpyörästä ja tehdä jotain oikeasti kivaa. Eli siinä mielessä toivoisin, että minulla olisi nyt jo paljon rahaa, niin voisin tehdä jotain työtä, josta ei tarvitsisi kauheasti edes saada rahaa, mutta tykkäisin siitä itse.

  Summa summarum, musta olisi hyvä, että rahaa olisi sopivasti, mutta ei kuitenkaan liikaa. Tiettyyn pisteeseen asti rahan lisääntyminen tuo iloa ja helpottaa elämää. Sitten kun rahaa on riittävästi, ei sen lisääntyminen enää lisää onnea.

  • Kiitos ajatuksistasi! Jäin vielä miettimään sitä, että miten meidän pitäisi puhua rahasta. Siitäkin eilen puhuttiin Terhin kanssa. Tuntuu, että tosi monelle aihe on vaikea keskustella. Että jotenkin rahasta ei saa puhua ääneen, vaan duunailla pennostensa kanssa hiljaa omissa oloissaan. Onko näin, vai olenko minä vain liikkunut jotenkin sellaisessa viiteryhmässä, joka ei osaa tai halua käydä tällaisia keskusteluja? Terhi sanoi, että viiteryhmä on myös todella tärkeä. Jos haluaa keskustella rahasta, pitäisi hakeutua sellaisiin porukoihin, jossa siitä puhutaan luontevammin. Sun kannattaa ehdottomasti katsoa Terhin haastattelu, se tullee ulos nyt sunnuntaina, linkkaan sen sitten blogiini!

   • Kiitti! Tarvii katsoa! Ehkä rahasta puhuminen on vaikeaa sen takia, että nyky-yhteiskunnassamme alamme olla taloudellisesti aika eri arvoisissa asemissa, vaikka palkka olisikin samaa luokkaa – joskin siinäkin on suuria eroja. Mutta suomalaiseen kulttuuriin kun ei kuulu muutenkaan kehua omilla asioillaan tai omalla menestyksellään, niin on ehkä vaikea keskustella raha-asioista, kun toiset ovat saaneet suuria perintöjä tai lahjoituksia vanhemmiltaan/isovanhemmiltaan, kun toisten vanhemmat eivät pysty elättämään kuin juuri ja juuri itsensä. Voiko keskustelu rahasta olla luontevaa, kun toiset ovat saaneet sitä eikä siitä ikinä ole kova pula ja toisilla palkka riittää elämiseen nippanappa ja muuta ei ole eikä ehkä ikinä tulekaan? Olisiko se sama, kun Suurin pudottaja -sarjaan laitettaisiin muutamia ihmisiä, joilla on pari ylimääräistä kiloa tai tietokilpailuun vähä-älyisiä?

Kommentoi, ole hyvä!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.