Onko valtava tunneherkkyys tervettä?

Terve! Omalta osaltani en kyllä oikein voi todeta noin tänään. Päivä on keskytynyt ennen kuin se on oikeastaan päässyt alkamaankaan. Viime aikojen tuttu vieras, Mister Migreeni on täällä taas. Pari päivää on taas ohimoita jyskyttänyt, ja minä hölömö menin vielä aamulla käymään salilla ajatellen, että se veisi päänsäryn pois. No eipä vienyt. Mutta ei siinä sen kummempia. Ei auta valittaminen. Täytynee käydä tapaamassa lääkäriä. Minullahan ei ole diagnosoitu migreeniä, mutta olen nyt kerran kokeillut ystävältä saamaani lääkettä ja sehän toimii..

Oikeastaan se, mikä on tervettä ja normaalia on mietityttänyt viime aikoina muutenkin. Viimeksi ihan hetki sitten. Kävelin aamulla pois kuntosalilta, ja sitten ihan yhtäkkiä out of the blue jostain kehon syvyyksistä kumpusi sellainen ihan hirveän voimakas muisto ja tunne joulun ajoilta – niiltä vaikeilta hetkiltä. Jostain se nousi, hyökkäsi kimppuun, kulki pitkin kehoa ja sitten vain aloin itkeä keskellä katua.

tunneherkkä

Onkohan se ihan tervettä? Onko sinulla tällaista?

Osallistuin toissa viikolla siihen psykologi Heli Heiskasen erityisherkkyystutkimukseen ja se sai minut miettimään omaa herkkyyttäni. Minä olen todella tunneherkkä. Apina Korkeasaaressa, yksin kadulla kulkeva vanhus tai toisen ihmisen hätä saattavat saavat minut itkemään, nauramaan tai tuntemaan todella helposti ja vahvasti. Usein tunne on tosi kehollinen – siis se tuntuu ihan kaikkialla kroopassani – ja purkautuu monesti juuri tällaisissa tilanteissa kun olen liikkuttanut kehoa voimakkaasti, vaikka nyt sitten kuntosalilla. Olen aina ollut tällainen: tosi herkkä.

Välillä tuntuu, että tästä taipumuksestani on minulle hirveästi haittaa. Eikö joskus voisi ottaa asiat vähän kevyemmin tai etäisemmin? Ettei ottaisi esimerkiksi toisten ihmisten tunteita niin vahvasti itseensä? Toisaalta taas, ilman tätä tunneherkkyyttäni en olisi minä, oma impulsiivinen ja innostunut itseni. Tunneherkkyys kun saa minut myös tarttumaan pieniin juttuihin isolla otteella ja tuntemaan elämän hienot asiat vahvasti.

Mielenkiintoista. En ole ennen Helin tutkimusta ajatellut asioita näin. Täytyy jutella hänen kanssaan tästä enemmän!

erityisherkkä2

/Ämmä, also known as Mörssäri… siis kato miten upeasti toi peli väärentää mulle törkeet mahtihabat!

One thought on “Onko valtava tunneherkkyys tervettä?

  1. Ei kai se ihan tervettä ole, mutta eipä kai sille mitään voi. Minä olen myös tosi herkkä. Saan liikutuksen kyyneleet silmiin harva se päivä. Nuorempana häpesin herkkyyttä, mutta en enää. Olen herkkä ja empaattinen ja sehän on vaan hieno asia. Ihanaa tuntea tunteita! Innostun myös aivan hirveän helposti ja usein minulla on ”aivan mahtava fiilis” , vaikka mitään erityistä syytä siihen ei ole. Nykyään olen tosi tyytyväinen, että minulla on kyky innostua ja olla hyvällä fiiliksellä ihan muuten vaan. Kaikki ei siihen pysty.

Kommentoi, ole hyvä!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.