Arktinen sieniretki

IMG_6650

IMG_6655

Näissä maisemissa alkoi arktinen sieniretki tänään. Kyllä, on marraskuu, olemme Pohjois-Norjassa ja menimme pyhäinpäivän kunniaksi metsään. Tuohon vihreälle alueelle. Tiesitkö, että tuo on istutettu metsä, Sitkankuusia Alaskasta, ei täällä niitä muuten kasvaisi. Sitkakuusi voi kasvaa yli 500-vuotiaaksi ja tulla 100 metriä korkeaksi. Sitä alettiin istuttaa 40-luvulla Pohjois-Norjan puutavaran tarpeen tyydyttämiseksi, idea syntyi Norjan ollessa Natsi-Saksan miehittämä. Sitkakuusi, sitkeä nimensä mukaisesti, menestyy ja leviää hyvin tällaisilla alueilla. Tunturikoivu, pihlaja, vaivaiskoivu, raita ja paju sekä kataja ova alkuperäistä lajistoa, ja sitkakuusen on syytetty valtaavan näiden vuoripuiden elinalueet. Sitka aiheuttaa kitkaa, mutta minkä mielipiteen näihin puihin haluaakaan ottaa, tosiasia on, että ne ovat tuoneet mukanaan sienet, joita me tänään lähdimme metsästämään.

Tämä on muuten tie Naton tutka-asemalle. Hassu kokonaisuus… Natsiajan metsä Natovuorella.

Metsään me menimme. Meidän nelikko. Tai viisikko, koska onhan Herra Hermanni tietenkin laskettava mukaan. Me opettelimme Hermannin kanssa kulkemaan uudella lantiovyöhihnalla – varaudun pidempiin vaellusreissuihin!

10744602_712347642197536_1010653605_n

IMG_6690 IMG_6672

10752039_712347972197503_1868582879_n

Oli etelän tyttö ihmeissään kaikista näistä metsän antimista. Joka päivä on todellinen ihme!

Saimme suppilovahveroa…

IMG_6669

… kanttarelleja…

IMG_6692

… ja valeaorakasta.

sieniretki

Vaalea orakas on aika harvinainen Suomessa niin suurina esiintyminä kuin täällä niitä näkee. Ihan hyvä satsi siitä tuli. Näistä nyt sitten kuivatetaan osa, osasta tehdään sienimuhennosta ja osasta sienisalaattia!

IMG_6745

Herra Hermannin kohokohta oli makkaranpaisto erätulilla metsän siimeksessä. 10736185_712348395530794_2145461537_n

IMG_6751

IMG_6766

En tiiä, tekis mieli vaan koko ajan hehkuttaa. Mutta kyllä se kaamos kohta tulee, niin tämä turha iloitseminen loppuu.

Aini! Tein ehkä tänään osittaisen sovinnon naapurin käsityösisustuskaupan hollantilaisen kanssa. Paitsi että se on oikeasti belgialainen. Mutta mitä näitä nyt siellä kaukana Keski-Euroopassa on kaikkia onkaan… Niillä oli nimittäin tänään joulumarkkinat. Ja me saatiin ilmaiseksi kahvia ja porkkanakakkua. Ja oli se sen liikekin ihan kiva. Eikä se enää paasannut koirasta. Että nyt tunnustellaan voitaisiinko sotakirves haudata…

Iloisaa lauantai-iltaa, te metsän väki!

One thought on “Arktinen sieniretki

  1. Päivitysilmoitus: Ikävä | MaiLife

Kommentoi, ole hyvä!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.