Saako nainen seikkailla?

Jos luit eilisen blogini ja katsoit videon huolella ja ajatuksella, saatoit kiinnittää huomiosi yhteen kysymykseen, jonka esitin. Siihen juttuun mikä minua on pohdituttanut viime aikoina paljon: miksi retkeily- tai seikkailuohjelmien ja tarinoiden päähenkilö on aina mies?

Kun minä lähdin tälle reissulle, sain yllättävän paljon osakseni suurta ihmetystä. ”Ihmetys” on oikeastaan aika lievä sana sille asenteelle, jonka kohtasin. Miten minä, viimeisillä lapsentekovuosillani ja perheenperustamisiässä oleva nainen otan ja lähden tällaiselle seikkailulle? Onko nyt ihan järkevää jättää  tuttu ja turvallinen ja hypätä kaikenlaisiin hullutuksiin? Ettei tyttö nyt vähän liihottelisi epärealistisissä pilvissä, onko sinusta nyt varmasti tuohon? Eikö nyt pitäisi asettua aloilleen ja valmistautua: olla turvallisessa työssä, säästää rahaa, mennä Tinderiin…? Vielä enemmän päitä on puistateltu, kun olen kertonut niistä haasteista, joita tämän vuoden aikana haluaisin ottaa vastaan: laskea vapaalaskua, kiivetä Norjan korkeimmalle vuorelle tai vaeltaa Lofoottien läpi?

Niin sitä minä olen miettinyt. Saako nainen seikkailla?

Tuleehan se biologiasta ja historiasta ja evoluutiosta ja ties mistä – miehet lähtevät metsästämään ja pitävät tunkeilijat loitolla – mutta onko vielä 2010-luvulla minun toisinnettava sitä jämähtänyttä asennetta, että naisen hommat on vähän muut? Voisiko näitä kaavoja jo vähitellen rikkoa?

Luoja paratkoon minäkin haluan perheen, mutta nyt, kun sitä ei ole, onko minun jotenkin vähemmän hyväksyttävää seikkailla? Luoja paratkoon minäkin haluan saada vakaan taloudellisen pohjan tulevan varalle, mutta enkö voisi tehdä sitä seikkailemalla? Ja luoja paratkoon minä haluaisin, että muutkin naiset rohkaistuisivat seikkailuun! Itsehän me tätä asennetta muutamme jos niin haluamme.

Mitä olet mieltä? Onko seikkailu vain miesten juttu? Haluaisitko nähdä enemmän tarinoita seikkailevista naisista, seikkailuista naisten kertomina? Millaisista seikkailuista toivoisit minun kertovan tämän vuoden aikana?

seikkailu

/Ämmä, miettien miten ihmiset reagoisivat jos vaikka antaisin nyt täällä Stø Boxing Clubilla jonkun kalastajan tintata minua mahaan niin että veret tirskuisivat suusta…

10 thoughts on “Saako nainen seikkailla?

 1. Mulla on vähän semmoinen tunne, että Norjassa naisten seikkailu on tavallisempi ja hyväksytympi juttu kuin Suomessa. Muutenkin täällä on vähän eri meininki – ihan jo maantieteelisistä syistä. Jos Suomessa mennään marjametsään, niin täällä kiivetään huipulle tai hiihdetään umpihangessa. Mullekin tuotiin viime talvena umpihankisukset ovelle ja kehotettiin lähtemään tuosta vaan metsään metriseen umpihankeen ylös rinnettä ja sitten alas. Suksissa on karvat – helppo juttu. Ja Kaksi huonosti käyttäytyvää hirvikoiraa mukaan ja kiinni vyötärölle. Tietenkin. Mikäs siinä nyt on niin kummallista?

  • Joo-o, tuo voi olla totta. Mites Norjassa sitten naiset ja erilaiset seikkailuasiat mediassa? Suomen tv:ssä esim. ja laajasti kansainvälisestikin olen tehnyt sen huomion, että suurin osa ohjelmia juontavista ja niissä esiintyvistä ihmisistä on miehiä. Se on minusta tosi jännä ilmiö. Mistäköhän se johtuu?

   • Nainen saa seikkailla,muilta kysymättä…17v.läksin Kööpenhaminaan,olin yli vuoden,..24v.läksin ekakerran etelä Norjaan…olin 3 vuotta silloin..mieheni kanssa ja sain pojan,syntyi Moss:essa(=kylä)tein työuran,lapset ja Suomessa…-jälleen..60v. läksin pohjoisemmas Norjaan,juuri tuonne STÖhön ja olin 2vuotta syötittäjänä ja kalatehtaalla…en tiedä vaikka vieläkin lähtisin..jonnekin…-,olenhan vasta 68v!!!!!!!!!!

   • No täällä on telkkarissa ollut ainakin ”Kari Traa leikane”, naisen (Kari Traa) juontama naisten seikkailukilpailu. Nyt menee ”Drømmeturen”, jossa toinen juontajista on kuuluisa norjalainen naispuolinen seikkailija Cecilie Skog. Seikkailukilpailu 71 grader nord – siinä kyllä mies juontaa, mutta kilpailijoissa on yhtälailla naisia ja tehtävät aika hurjia… Joku aika sitten oli dokumentti norjalaisesta sairaanhoitajasta, joka teki rankan reissun Nepalissa. Joten onhan näitä. Ehkä miehet on mediassa ”voitolla”, mutta kyllä naisiakin on :).

 2. Kuulostaapa aika tutulta kysymykseltä… 🙂 Olen itse tekemässä gradua aiheeseen liittyen, ja blogini täällä yrittää kuvailla prosessia. Tosin jo jonkin verran on alkanut tuottajien ja tv-firmojen näkökulman kautta valjeta, mistä tämä naisten vähyys ehkä osittain nyt johtuu… 🙂 Mutta vielä on selvitettävää. Kiinnostavia kommentteja, muun muassa tuo Hannen… 🙂

   • Ilmeisesti olet jo tehnytkin niin, sillä kysymykseni on ollut täsmälleen tuo, ja postauksesi ilmestyi, kun olin ruvennut blogisi seuraajaksi… 🙂 Tai ainakin hyvin hämmentävä yhteensattuma.

   • Tiedätkö, että en ollut lukenut blogiasi (enkä ole suoraan sanottuna vieläkään ehtinyt kun on ollut niin kiire työputki)!Asiaa olen kyllä miettinyt jo pitempään, mutta nyt tuli sitten joku impulssi kirjoittaa siitä. Hyvin hurja yhteensattuma on tämä. Mutta näitä on sattunut niin monta kertaa aiemminkin, joten en yhtään ihmettele 😀

 3. Mielelllään ei, koska sovinnaisten rajojen rikkominen ja uuteen heittäytyminen on aina toisilta pois. Parempi on elää sitä sovinnaista elämää ja välttää järkyttämästä ystäviä, naapureita ja kylänmiehiä ja pysyä ihan siinä synnyinkodin pihapiirissä. Jos onnistut kasvattamaan sarjamunistasi yhden vähän isomman, voit käydä vähän haahuilemassa, koska pojat on poikia.
  No joo, mutta oikeesti.
  Heittäytyminen on taitolaji, siinä missä omiin tuntemuksiin ja haluihin luottaminen.
  Minä en koskaan tule uhohtamaan yhtä lannistunutta katsetta sairaalan sängyssä, kun kaikki toiveet, unelmat ja suunnitelmat katkerasti haudattiin omien hautajaisten suunnitteluun.

 4. Päivitysilmoitus: Stressiä ei aiheuta epävarmuus, vaan älytön tarve kontrolloida | MaiLife

Kommentoi, ole hyvä!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.