Juksakalastusta ja pinsedagin odotusta

Heräsin tänään lähes parhaimmalla tavalla, jolla ihminen voi herätä. Pari vielä ihan vähän parempaa tapaa tiedän, siksi tuo ilmaisu ”lähes parhain tapa”. Mutta paras mahdollinen juuri tässä ja nyt.

Prut

Prut

Prut

Pru

Pru

Pruu-u…

u-pruuu…

Pruuuu…

uuuu…

uuuuuuuu…

Tuo ääni, se minut herätti. Kalastaja toisensa perään käynnistämässä koneita ja lähdössä merelle. Kalastuslaivojen virta lipumassa satamasta pois.

Tänään ei ole myrskyä!

Täällä kalastetaan nyt juksalla. Juksa on automaattipilkki, jolla kalastetaan seitiä. Pilkissä käytettään kumikoukkuja, joihin ei laiteta syöttejä. Juksan päässä oleva paino vetää sen meren pohjaan. Kun pilkki osuu pohjaan, se pölläyttää merenpohjaa, mikä houkuttaa kalan. Ja kun painoa on riittävästi, automaattikela vetää kalat pintaan. Juksalla voi saada jopa 2 000 kiloa kalaa päivässä. Kalastajille juksaaminen on hyvä juttu, sillä he saavat kalastaa mahdollisimman pienin kustannuksin.

Keli on sopiva juksaamiselle, mutta ei riittävän hyvä koljasiimojen laskemiselle, niille joita minä syksyllä tein. Turska puolestaan ei ole vielä tullut, jotta voisi laskea turskasiimoja. Se tarkoittaa, että meille koukuttajille ei ole töitä, mutta se ei haittaa! Tärkeintä on, että tämä kylä alkaa vähitellen herätä henkiin.

Tuossa kuvassa niitä kalastajia on iso joukko rannan tuntumassa (nuo pienet ja epätarkat valopilkut), mutta vähän huonosti näkyy aamun (klo 11) hämäryydessä.

juksa1

Minä olen välillä hengissä ja välillä en. Väsyttää kuin viimeistä päivää. Olen onneksi löytänyt tekemistä tähän suhteellisen virikkeettömään arkeeni ja erityisesti aamuihin (lue: ei nettiä, ei Hesaria, ei telvisiota, ei radiota, ei puhelinta, joiden parissa nauttia aamupala): minä teen nyt joka aamu ristikoita! Sain muutaman suomalaisen aikakauslehden ja olen nyt aivan koukussa ristikoihin.

juksa2

Ja sitten välillä, kun tulee pattitilanne, selailen postilaatikosta tipahtanutta Bøn ja Øksnesin kuntien vuoden 2015 kalenteria. Välillä aivotyötä ja välillä kalenterin selaamista, näin alkavat minun päiväni… Opinpahan nyt ainakin norjalaiset juhlapäivät ja kuninkaallisten synttärit.

juksa3

Esimerkiksi nyt tuo: 17.5. on Norjalaisten kansallispäivä, itsenäisyyspäivä. Ja sitten on joku pinsedag 24.5. Siitä minulla ei ole mitään hajua, että mikä päivä se on. Ja siitäkään minulla ei ole mitään hajua, missä minä olen pinsedagina. Jännää! Toivotaan, että olen siihen mennessä saanut ainakin vähän lisää ristikoita, sillä nämä alkavat kohta loppua kesken.

Missä sinä olet pinsedagina? Pidetään tämä mielessä ja katsotaan, kun on pinsedag, 24.5.2015.

Mutta sitä ennen, loistokasta päivää! Toivottavasti sinun päiväsi on alkanut yhtä hyvin kuin minun!

/Ämmä, joka tarkisti sanakirjasta, että pinsedag on helluntai ja että sana pinsel tarkoittaa kärsimystä. Näin.

5 thoughts on “Juksakalastusta ja pinsedagin odotusta

  1. moikka
    olen lukenut postauksia mielenkiinnolla. Olen itse miettinyt että lähtisin norjaan kalatehtaalle kesätöihin. Netistä on vaikea löytää tietoa. Miten sinä menettelit työnhaussa? Vai onko sillä suunnalla edes kesällä töitä?

  2. Jos saan ihan hiukan korjata, niin kansallispäivä on perustuslain säätämisen vuosipäivä. Itsenäisyyspäivä taas on jossain vaiheessa kesäkuuta, mutta se menee aika huomaamatta ohi, kun se ei ole edes vapaapäivä.

  3. Päivitysilmoitus: Pinsedag ja minä olen tässä | MaiLife

Kommentoi, ole hyvä!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.