Hän on täällä taas: Epäkätevä emäntä, epäkätevämpänä kuin koskaan aiemmin!
Tänään tehdään italialainen risotto. Menetelmä on kopioitu miehiltä, sillä niinhän se menee, että jos miehen haluaa saada laittamaan ruokaa, sille pitää vaan sanoa, että ota siinä samalla vähän viiniä tai olutta, niin se mieshän juoksee heti kirkuen keittiöön.
Epäkätevä emäntä tarvitsee saman motivaattorin – siis alkoholin… Siksi ruokalaji ja resepti valittiin puhtaasti sen mukaan, että ruoan valmistuksessa voi käyttää viiniä. Toisin sanoen; juoda sitä.
Risottoa tehdessä tunteet pyörivät laidasta laitaan, eikä yllätyksittä säilytä tälläkään kertaa Epäkätevän emännän keittiössä. Tämän risoton valmistusohje löytyy tämän blogin lopusta. Kokeilepa jos uskallat!
”Uusavuttomat nouskaa! ”Epäkätevän emännän keittiössä” on yritys opetella laittamaan ruokaa; olemassa kun on (luoja paratkoon) aikuisia naisia, jotka haparoivat keittiöhommissa.
Tämä sarja on kaikille meille, jotka koetamme tehdä parannuksen – ihan missä tahansa asiassa. Motivoikoon tämä sinua tielläsi! Muutos on aina mahdollinen.
Vai onko?”
Tervetuloa Epäkätevän emännän keittiöön – matkalle pilke silmäkulmassa kohti kätevää emännyyttä.
Italialaisen proseccorisoton valmistusohje
Ainekset:
1 kpl salottisipulia
4 dl carnaoli-, arborio- tai vialoneriisiä (joo, noi on vaikeita sanoja, mutta ihan perusmarketin hyllystä löytyy)
1/2 dl oliiviöljyä
1/2 dl proseccoa (voi laittaa enemmänkin, mutta muista perusohje: viini on parempaa juotuna)
1 l liha- tai kasvislientä
1 dl parmesaania raastettuna ja riistettynä, ihan kuten ihmiselämä
3 rkl voita
musta- tai valkopippuria
Valmistusohje:
- Ota lasi viiniä ja juo se. Mieluusti vaikka heti yhdellä kertaa kaikki.
- Kuori sipuli ja pistä se sellasiksi pikkuruisiksi palasiksi. Kuullota sipulia muutama minuutti pannulla öljyssä. Lisää riisi, kerta lörinällä kaikki vaan kehiin. Kuullota koko ajan vatkaten, vispäten ja vätkäten ja pätkäten.
- Kaada pannulle viini ja sekoittele, kunnes viini imeytyy. Muista juoda viiniä samalla, sillä viini on kuitenkin aina parasta juotuna. Täytä tarvittaessa lasi.
- Laita joukkoon kuumaa liha- tai kasvislientä kauhallinen kerrallaan. Seuraavan kauhallisen saa lisätä vasta, kun kaikki neste edellisestä on imeytynyt riisiin. Kypsennä 17–25 minuuttia. Hillitse hermosi, tää on rankkaa. Tekis mieli vaan kaataa koko kulho yhdellä kertaa, mutta koeta vältellä sitä. Se on virhe.
- Maista risottoa kypsennyksen loppuvaiheessa. Riisi saa jäädä vähän sillai natkuvaksi hampaissa.
- Lisää voi ja parmesaani kypsään risottoon. Mausta pippurilla ja tarvittaessa suolalla. Epäkätevien emäntien ja isäntien kannattaa muistaa, että lihaliemi on suolaista jo noin niinku lähtöjään, että suolaa ehken ei tartte lisätä.
- Joku kiva rehu kannattaa lisätä vielä koristeeksi. Esim. persilja, jota minä kutsuin pienenä perselihaksi (kyllä!), toimii tässä hyvin. On sillai nätti. Ja vihreä. Voit myös heittää sekaan jotain sieniä tai kanaa jos kiinnostelee.